Sunday, March 6, 2011

final year sudah~

assalamualaikum~

k, tarik nafas dalam2~ fuuhh.. hembuskan kembali~

alhamdulillah. nikmat kan dapat bernafas dengan selesa? alhamdulillah nikmat yg kita kdg2 terlupa untuk memujiNya..



"Jannah, kita da final year!"
"rasa kejap jek..cam baru 1st year je" haha.. kawan2 jannah pun hampir x pecaya.. pejam celik pejam celik da tahun kelima MBBS.. tahun akhir..perjuangan harus diteruskan. setahun lg nak grad!~ gambatte! =)






posting Medicine sekrg.. hmm makin banyak kita belajar makin banyak yg tak tahu.. tp seronok berdampingan dgn org yg berilmu krna ilmu mereka.. teringat Rasulullah pernah memberi perumpamaan berkawan dgn pembuat minyak wangi akn dapat tempias wanginya..jika berkawan dgn tukang besi akn terkena tempias besinya itu..
berkawan dgn semua org tapi bersahabat dgn org beriman~

baru belajar tentang HIV (Human immune deficiency virus).. takjub dgn ciptaan Allah tntang penyakit yg satu ni.. penyakit yg tiada lg ubat untuk completely cured! once u get it, its a long life matters~

penyakit ni berjangkit mostly due to heterosexually intercourse and coexistent Sexually transmitted infections- enhance tranmission.. xdilupakan for homosexual pon.. huhu. Dr Maria Kahar Bador, lecturer MMB kitorg pernah bgtau .. Allah ciptakan penyakit ni untuk org yg berani melawan larangan Allah..berani menurut nafsu kotor tanpa memikirkan siksa Allah diakhirat kelak~ bunyi cam ganas je..tapi janji Allah itu pasti.~ kat dunia pon Allah bg balasan dgn wujudnya HIV nie






baru bace topik ni tadi..pe yg nyebabkan Jannah kagum.., HIV ni memang kita tau boleh transmitted via contaminated blood..from the HIV patients. tp until now, there is no evidence that HIV is spread by social or household contact or by blood-sucking insects such as mosquitoes and bed bugs!!

Subhanallah~

takjub! Allah Maha Pengasih dan Penyayang~ bg pendapat Jannah, Allah memang tujukan penyakit ni kpd mereka yg berbuat larangan Allah itu.. jika Allah berkehendak nyamuk @ bed bugs tu boleh transmit HIV ni,..hmm ramai org yg xbersalah will get this disease too..


memang..jannah xnafikan 0.3% Healthcare workers have a risk following a single needle-stick injury.. ade jugak isteri n anak2 get infected too..kesian.memang kesian kalo tengok kat klinik infectious disease bile tanye history patient camne leh dapat HIV nie..sedih rasa bile ade sorg akk tu dijangkiti HIV krana infected from her husband. huhu.tabah betol akak tu, dan dia still terima husband dia.. ujian Allah kpd hamba2Nya yg kadang2 kita xjumpa hikmah nye sekarang, insyaAllah akan jumpa jika bukan didunia, diakhirat kelak~ =)


takot jugak bile kena draw blood from HIV patient, selalunya patient HIV kat ward tu, IVDU(intravenous drug user) jugak.. so, veins sume collapse.. kena amek dari artery~ hmm takot jugak kalo terkena needle-prick injury tp insyaAllah, mak pesan suh baca maathurat setiap hari.. tawakkal moga Allah melindungi.. kena ikhlas nak tolong. nnti da jadi the real doctor jumpa lg ramai HIV @ Hepatitis patient..

hmm kesimpulannya.. setiap perkara yg Allah suruh dan larang memang ade HIKMAH nye.. kita beriman bahawa Allah itu wujud maka perlu beriman ade sbbnya Allah melarang kita dr melakukan sesuatu yg mungkin kita sendiri tdak tahu knapa, tp Allah akan beritahu kemudian..jika tak didunia..InsyaAllah di akhirat sana~


..mudah2an Allah melindungi kita semua di bawah payung rahmat n redha Nya..amin~





maathurat..iktibar..doa..tawakkal..hikmah

6 comments:

Anonymous said...

:((

@L said...

cayalah buddy, gambatte..all da best..hehe :D

sephyzephy said...

suke laa blog jannah ni :)

sephyzephy said...

suke laa blog jannah ni :)

arik said...

hukum sebab-akibat......Tuham sudah menyediakannya semua

Nurul Jannah Binti Ismail said...

anonymous :same2 ambil iktibar~

@L : hehe..syukran.same2 gambatte!

sephyzephy : alhamdulillah, jika mendtgkan manfaat bersama =)tq~

arik : yup.rahsia Allah yg tersembunyi..hikmahnya akan dtg n ditunjukkan didunia ataupun dialam kekal abadi..