Thursday, June 10, 2010

"awak ni perempuan ke?"

"awak ni perempuan ke?"
"eh,bukan!"
"abes tu nape naik sini?"
"nape xboleh naik sini??"
"xnampak ke,ni koc untuk perempuan sahaje?"
"ooh! yeke? sori2"

hahaha.. perbualan yg jannah sempat dengar semasa naik KTM dari Pantai Dalam ke Klang. jarang menggunakan prkhidmatan awam ini,namun kalo dah xde kenderaan..kena la jugak naik =)

berbalik kpd perbualan td..tabik tol kat akak tu..memang berani dan sinis.hehe..
buat "cik abang" yg tersilap naik tu..kasihan jugak,terpaksa keluar dai koc tu n pergi ke koc lain which is DAH PENOH.. memang sardin KTM hr tu disbbkan terputus bekalan elektrik menyebbkan pergerakan lambat dan kebetulan peak hour time tu..

apabila naik koc perempuan tu, memang SESAK SANGAT!
terpaksa berhimpit-himpit dgn wanita2 lain..
terdetik kat hati ni, nasib baik semua perempuan..kalo sesak2 pon same2 perempuan.. rasa bersyukur sgt..bukan senang dlm zaman sekarang kte dapat lihat "pengasingan" ini dilaksanakan..
bayangkan lah kalo terpaksa berhimpit-himpit bercampur dikalangan lelaki dan perempuan..! memang xsanggup!
Mungkin akan terjadi kejadian2 yg xdiingini seperti seluk saku,ragut, dan yg paling ditakuti wanita..dicabul kehormatan..mungkin agak kasar jannah sebut perkataan ni.. tp geram sgt!
masih banyak kes2 spt ini dilaporkan di surat kabar..belom yg xdilaporkan.
.



So, jannah rasa koc wanita ni..memang best dan penting untuk menjaga kehormatan dan keselamatan wanita..
bukan nak menyalahkan kaum Adam 100% , kaum Hawa juga banyak khilafnya terutama dlm hal menutup aurat dan ikhtilat.. bak kata mak jannah kalo pasal aurat.."pakai yg menutup aurat jannah, bukan yg membungkus aurat"...
namun, apabila iman senipis kulit bawang, pujuk rayu syaitan dan nafsu..akan terjadi perkara2 yg tidak elok tu..huhu

hohoho..sebenanya nak bgtau best naik koc wanita..terjauh lak topik..xpela kan.=p
tapi,koc wanita tu patot dikawal gak..sebab masih ada lelaki2 yg mungkin x perasan dirinya menaiki koc wanita..dan wanita pon harapnya daat la menggunakan koc wanita instead of naik koc yg lain..

thanx to KTM sbb ada inisiatif memikirkan kebajikan wanita..(wpun isu koc wanita da lame..tp jannah bru dapat naik n rasa sendri..hehe)

sebelum nak habis type ni, nak kongsi ayat2 cinta Allah ni~

"Dan katakanlah kepada para perempuan yg beriman, agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya(auratnya), kecuali yg (biasa) terlihat. laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki merekaatau putra-putra saudara perempuan mereka, atau para perempuan (sesama islam) mereka, atau hamba sahaya yg mereka miliki.
Dan hendaklah mereka menutupkan kerudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan prhiasannya (auratnya) kecuali kepada suami mereka, ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka,atau saudara-saudara, atau para pelayan laki-laki (tua) yg tidak mempunyai keinginan terhadap perempuan, atau anak-anak yg belum mengerti tentang aurat perempuan......"

surah An-Nur. ayat 31

Ayat2 cinta Allah ini untuk peringatan diri sendiri dan semua~ =)
moga bertambah cinta kita pada Nya..

ok nak g Child Health Clinic..hari ni belajar developmental assessment for children...comel2 dorang tu! =)
salam~

2 comments:

atIKAh said...

Congrats jannah! teruskan usaha membawa isu-isu wanita... "kerana dirimu begitu berharga" =)

Nurul Jannah Binti Ismail said...

=) syukran.. diriku dan dirimu jua~
jom la ika..xpenah nek ktm same jannah =p